Lista aktualności
Specjały z Lasu
Gotować każdy może!! Serdecznie zapraszamy do eksperymentowania w kuchni.
Jak niektórzy to wiedzą - kuchnia to nie nauka ścisła i wymaga od gotującego odrobiny wyczucia i inwencji własnej, a co za tym idzie poniższe przepisy proszę traktować jako zestaw wskazówek.
Proponuję stosować dobrze znane sobie przyprawy, ale jednocześnie nie bać się "nowych" takich jak jałowiec czy cząber. W starszych przepisach często używanym do smażenia tłuszczem jest smalec, jednak jeśli na co dzień nie stosujesz go, to nie zmieniaj teraz swoich przyzwyczajeń, gotuj i smaż na dobrze sobie znanych tłuszczach.
W dziale tym, będziemy umieszczać przepisy, których składniki pochodzą z lasu.
Polędwica z Dzika według Grzegorza Russaka
przepis zaczerpnięty z "Lasy" Biuletyn Informacyjny Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinku
Składniki:
- polędwica z dzika
- śmietana 12%
- cebula
- jałowiec
- natka pietruszki lub koperek
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
pozwolę sobie zacytować za Biuletynem Informacyjnym, wypowiedź pana Grzegorza:
"Ogromnie smakowita jest polędwica z dzika krojona w grubsze plasterki (grubości palca), które obsmaża się w głębokim tłuszczu, przekłada do garnka i zalewa słodką śmietanką. Taką polędwicę dusi się w słodkiej śmietance z dużą ilością cebuli pokrojonej w ósemki lub szesnastki. Przyprawia się solą, pieprzem, jałowcem i innymi ziołami, których smak lubimy w sosie śmietanowym. Daje się dużą ilość siekanej natki pietruszki, a jak ktoś lubi koper, to zamiast pietruszki - koper. Ważne by cebula była mało ostra, najlepiej z gatunku słodkich; krojona w ósemki nie rozgotuje się i da inny smak. Można dodać szalotkę. Tak przyrządzona polędwica jest gotowa na stół, gdy mięso jest miękkie".